Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací Souhlasím

OMRZEL VÁŠ ŠTRÚDL?
Sice je už polovina listopadu a zima nám už pár dní dala o sobě pěkně vědět, ale nemysleme ještě na vánoční cukroví. Udělejme si společně báječný koláč z jablek, která jsme sklidili vlastně docela nedávno.
Více informací najdete zde.




ANGREŠTOVÁ MARMELÁDA
Léto pomalu končí, rána jsou už chladná a právě tato doba je nejvhodnější pro sbírání angreštu. Toto výborné, možná trochu nedoceněné tuzemské ovoce, se také někde nazývá srstka nebo meruzalka.
Více informací najdete zde.




BEZINKOVÁ ŠŤÁVA
Během celého léta kvete bez černý, jehož květy jsou přímo zásobárnou zdraví a mohou pomoci při léčbě mnoha neduhů. Obsahují spoustu tělu prospěšných látek jako jsou vitamíny, silice a třísloviny. Údajně působí antiskleroticky, regeneruje jaterní buňky a může preventivně působit i proti rakovinám všeho druhu. Jak říká staré přísloví: “Před heřmánkem smekni, před bezem klekni“. My si dnes připravíme zdravou domácí bezinkovou šťávu, abychom si uchovali kousek léta pro chladné zimní dny.
Více informací najdete zde.




REBARBOROVÝ KOLÁČ
Už jen pár dní zbývá do svatého Jana, tedy do konce června, kdy je nejzazší termín sklizně reveně kadeřavé neboli rebarbory. Od tohoto data se již tato pochutina nedoporučuje v kuchyni používat, neboť se v ní nadlimitně zvyšuje obsah kyseliny šťavelové. Ta vadí především lidem s nemocemi pohybového aparátu – dnou, artritidou a revmatem. Malým dětem a citlivým jedincům může ve vyšší koncentraci přivodit i lehkou otravu. Nicméně do koláčů je rebarbora velmi lahodná, její svěží kyselá chuť se skvěle hodí například ke kombinaci s tvarohem. Kombinovat tuto rostlinu s vápníkem je ostatně právě kvůli obsahu kyseliny šťavelové doporučováno. To je také důvodem, proč se například do špenátu přidává smetana. Krásně červené řapíky rebarbory spařte horkou vodou a oloupejte. Pak jsou připraveny ke kuchyňské úpravě.
Více informací najdete zde.




NEPEČENÝ DORT S JAHODAMI
Jist jste zaznamenali, že se už objevují první jahody. Dosud jsou to jahody z dovozu, ze zemí, kterým již bylo dopřáno více jarního sluníčka než nám. Ale nebude to trvat dlouho a budeme mít jahody domácí, kterým přece jen většina z nás dává přednost. Proto jsme se rozhodli podělit se s vámi o výborný recept na lehký nepečený dort právě s jahodami. Můžete použít i jiné sezónní ovoce, výborné jsou například lesní plody.
Více informací najdete zde.




LEHKÁ A ZDRAVÁ ZELENINOVÁ POLÉVKA
Na přelomu jara a léta již mnoho z nás myslí na koupání. Především ženy pak kontrolují, kolik v zimě přibraly a jak budou jejich těla vypadat spořeji oděná. Časopisy se hemží radami a dietami, jak co nejrychleji zhubnout do plavek. Ať již podlehneme nebo ne, lehká a zdravá zeleninová polévka nám udělá dobře vždy. Je plná vitamínů, minerálů, ale hlavně vlákniny, která je pro hubnutí i správné fungování tělesných pochodů velmi důležitá. Tato polévka Vás zasytí a zároveň dodá mnoho prospěšných látek bez zbytečného zahušťování moukou. Zeleninu si můžete obměnit dle své chuti. Zamávejte svým kilům nenásilně a zdravě, přejeme Vám dobrou chuť!
Více informací najdete zde.




SVĚŽÍ CHŘESTOVÝ SALÁT
Chřest, a to hlavně ten bílý, je nejlepší kupovat během května, kdy je jeho hlavní sezóna. Jistě, v dnešní době jej můžete koupit po celý rok, ale jak jste možná už zjistili, chuťově to prostě mimo „chřestovou sezónu“ není ono. A sezona chřestu není dlouhá, je to jen pár týdnů zhruba od poloviny dubna do poloviny června. Konec chřestové sezóny je ohraničen svátkem svatého Jana, tedy 24. červnem.
Více informací najdete zde.



JARNÍ ZÁVITKY
Možná také patříte k milovníkům asijské kuchyně. Protože je tu jaro, připravili jsme pro Vás recept na oblíbené jarní závitky. Nenechte se ale svazovat doporučenými surovinami a naplňte si je dle své chuti a nálady, tady se fantazii meze nekladou. Místo mletého vepřového masa můžete použít nadrobno nasekané maso kuřecí nebo malé krevetky. Také zeleninu si můžete obměnit dle svých preferencí.
Více informací najdete zde.



NĚCO PRO ZDRAVÍ…?
A je to tady. Po hlavě jsme spadli do každoroční chřipkové epidemie. Bohužel je tento virus dosti odolný, pravidelně se mění a mutuje, takže na něj vždy nemusí fungovat aktuální typ očkování. Ale i tak můžeme udělat něco, aby pravděpodobnost onemocnění byla nižší. Zkuste posílit svou imunitu vitamínovými bombami ve formě čerstvých ovocných a zeleninových šťáv nebo oblíbených smoothie.
Více informací najdete zde.





NĚCO PRO ZAHŘÁTÍ…?

V zimě, která právě teď panuje, se vám jistě bude hodit něco teplého a dobrého k pití. Nabízíme vám recepty na dva výborné nápoje. První je vhodný pro celou rodinu včetně dětí, ale druhý obsahuje alkohol, takže jej mohou konzumovat pouze členové rodiny starší 18 let.Oba nápoje si však můžete naservírovat do magického hrnku, jehož motiv se po nalití horkého nápoje nádherně rozzáří.
Více informací najdete zde.


ZÁZVOROVO-JABLEČNÁ MARMELÁDA

Pokud již máte nakoupené dekorativní kloboučky, stužky a etikety, pak se můžete pustit do báječné marmelády, která sice není v našich zeměpisných šířkách vyložené obvyklá, ale určitě s ní potěšíte mnoho svých přátel. Tahle marmeláda je připravená z čerstvého zázvoru, jablek, cukru, citrónové šťávy a ovocného práškového pektinu.
Více informací najdete zde.


TAK TROCHU JINÝ KAPR

Pro ty z Vás, kteří zrovna nejásají z tradiční úpravy vánočního kapra nebo pro ty, kterým se jeho maso zdá mdlé, tu máme zajímavou úpravu, jejímž výsledkem je nová pikantní chuť a tak trochu jiný pohled na toto klasické vánoční jídlo.
Více informací najdete zde.


VÁNOČNÍ VAJEČNÝ LIKÉR

Bez tzv. vaječníku by to v řadě českých domácností snad ani nebyly Vánoce. V evropských zemích má tento likér mnoho variant, my Vám dnes nabídneme klasiku, která je možná trochu nezvykle obohacena vanilkovým pudinkem. Díky němu se dosáhne báječné hustoty a takový likér pak můžete podávat v podstatě jako dezert.
Více informací najdete zde.