Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací zde.

Rozumím
u
_ +

Babí léto? Čas na ostružiny 

Jedním z mála druhů ovoce, které zrají na samém konci léta, jsou ostružiny. Na tyto chutné černé plody navíc nemusíte nutně vyrážet do lesa. V dnešní době je totiž spousta zahrádkářů pěstuje přímo na své zahradě. Zkuste to také!

Ostružin existuje mnoho druhů – mimo klasického trnitého ostružinového keře, na kterém dozrávají ostružiny plné zrníček, teď nezřídka narazíte i na speciální odrůdy, které jsou bez trnů a plodí krásné, velké a hlavně šťavnaté ostružiny.

A co víc, krom výborné chuti jsou ostružiny také zdravé. Mají v sobě vitamíny B, C, nebo třeba vápník, železo, fosfor a hořčík. Pravidelná konzumace plodů se příznivě projeví na Vaší obranyschopnosti a tělesné kondici, navíc napomáhá rychlejší regeneraci. Na své si tak přijdou ti z Vás, kteří se potřebují zotavit z nachlazení nebo se jen cítí dlouhodobě unavení. I sušené ostružiny jsou zdraví prospěšné – zejména, co se týče cévního systému.

Jak jistě víte, ostružiny jsou také oblíbeným ovocem do různých dezertů. Recept na jeden takový jsme si pro Vás přichystali. 

 

 

Čokoládový dort s ostružinami

Korpus

180 g hladké mouky
200 g cukru
3 vejce
80 ml 12% smetany
200 g másla v pokojové teplotě (nezapomeňte i na trochu másla na vymazání formy)
1 kypřicí prášek do pečiva
200 g kvalitní tmavé čokolády (alespoň 90%)
1 lžíce instantní kávy rozpuštěné ve 100 ml horké vody

 

 Krém

1 vanička tvarohu
1 zakysaná smetana
1 smetana ke šlehání
3 lžíce cukru
3 lžíce holandského kakaa
200 g ostružin + podle potřeby na ozdobení dortu

 

Formu na dort nejdříve vymažeme máslem, poté na dno dáme pečicí papír. Nalámeme čokoládu a spolu s kávou a máslem ji rozpustíme v kastrolu nebo v menším hrnci. Mezitím v jedné misce našleháme vejce a smetanu a ve druhé smícháme mouku, kakao, cukr a kypřicí prášek.Až se čokoláda rozpustí, kvedlačkou ji promícháme spolu s moučnou a vaječnou směsí. Mícháme, dokud nemáme krásně hladké těsto. To pak nalijeme do formy, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 90 minut.Upečený korpus necháme vychladnout, poté ho speciální pilkou podélně rozřízneme na tři stejné díly. Smetanu ke šlehání ušleháme do tuha. K ní poté přidáme tvaroh, zakysanou smetanu a cukr a zašleháme. Hotový krém rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné vmícháme ostružiny, které předtím rozmačkáme, a pomažeme jím jednotlivé díly korpusu. Ty následně spojíme. Do druhé poloviny krému přidáme kakao a namažeme na dort. Pomoci si můžeme stěrkou, díky které bude krém rozetřený rovnoměrně. Na závěr dort podle chuti a fantazie ozdobíme ostružinami.

 

u
Přihlášení
Vítáme Vás ve světě kutillů, dekorací a drobných pomocníků! Zatím nemáte žádné objednávky. Udělejte radost sobě i nám a kupte si naší nabídky :-)
Registrovat
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
u
X
X
X
Nahoru r
r
o