Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací zde.

Rozumím
L
_ +

Barevné podzimní polévky

Podzim nám nabízí nádherné barvy nejen v přírodě, ale i v kuchyni. Může vás doma po příchodu ze sychravého počasí vítat něco lepšího než talíř horké husté polévky a navrch ještě zdravé polévky? Dnes si připravíme skutečnou podzimní paletu – oranžovou dýňovou, červenou rajskou a hnědou čočkovou.

Na přípravu skvělé DÝŇOVÉ POLÉVKY budete potřebovat 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru, 1 kg dýně, 2 mrkve, 2 brambory, 1 cibuli, olej.

Nakrájenou cibuli na kostičky osmahneme na oleji a přidáme na kostičky nakrájenou dýni, mrkev a brambory. Pokud máte dýni typu Hokkaidó, nemusíte ji ani loupat. Po osmahnutí zeleniny zalijeme směs vývarem a necháme ještě povařit. Podle chuti můžeme osolit a okořenit pepřem, kari nebo kurkumou. Nakonec rozmixujeme a zjemníme sladkou či zakysanou smetanou, opět dle vaší chuti.

Náš tip: přidejte na začátku trochu česneku nebo zázvoru (co máte rádi) nakrájeného na kostičky, polévka tím získá ještě lepší chuť a česnek a zázvor vás krásně prohřejí a prospějí vašemu zdraví. Servírovat můžete stylově v miskách ve tvaru dýní.  

Krásně červená RAJSKÁ POLÉVKA by ideálně měla být z čerstvých rajčat. Ale samozřejmě lze použít i loupaná rajčata z plechovky, která bývají ve výborné kvalitě, zvláště ta italská. Připravíme si olivový olej, cibuli, 1 litr vývaru nejlépe drůbežího, 500 g čerstvých nebo kompotovaných rajčat a koření dle chuti – sůl, pepř, tymián. 

Pokud jste se rozhodli pro čerstvá rajčata, oloupejte je, tedy nařízněte slupku na špičce do kříže a přelijte je vařící vodou. Slupka pak půjde snadno stáhnout. Rajčata nakrájejte na malé kostičky, na oleji v hrnci krátce osmahněte cibulku a zalijte ji horkým vývarem. Vsyp­te rajčata, podle potřeby lehce osolte a opepřete. Přidejte trochu tymiánu. Polévku za občasného míchání vařte asi dvacet minut na mírném ohni. Po uvaření polévku rozmixujte a dochuťte kořením a osolte. Opět můžete zjemnit smetanou sladkou či zakysanou.

Náš tip: na konci přidejte mletou skořici. Budete překvapeni, jak mimořádně zajímavou chuť polévce dodá! A víte, že polévku můžete uvařit i v mixéru?

Na oblíbenou ČOČKOVOU POLÉVKU budete potřebovat cca 250 g čočky, mrkev, petržel, cibuli, 100 g anglické slaniny vcelku a koření – sůl, pepř, česnek a majoránku. Přebranou čočku namočíme nejméně na 3 hodiny do studené vody. Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky, mrkev a petržel nastrouháme. V hrnci, ve kterém budeme polévku vařit, osmahneme na oleji cibuli se slaninou a pak přidáme nastrouhanou zeleninu. Podlijeme vodou a dusíme asi 5 minut. Potom přidáme propláchnutou čočku, osolíme, opepříme, zamícháme a přidáme cca 1 litr vody (může být i vývar). Za občasného míchání vaříme, dokud není čočka měkká. Na konci přidáme utřený česnek a majoránku.

L
Přihlášení zákazníka
*
*
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
L
X
X
X
Nahoru r
r
o