Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací zde.

Rozumím

Bez cukety by to v létě nešlo

Léto je mimo jiné také obdobím cuket. Co si budeme povídat, tuhle vodnatou zeleninu pro svou nevýraznou chuť nemá příliš lidí v lásce. My Vás ale přesvědčíme, že konzumovat ji se vyplatí.

Ač se to nezdá, cuketa je jedním z nejzdravějších druhů zeleniny. Krom toho, že obsahuje vodu (takže je jen minimálně kalorická), je také bohatá na železo, vápník, hořčík, fosfor a draslík, na vlákninu, karoteny a na vitamíny A, B a C. Především vitamín A je v tomto případě důležitý, protože se stará o naše zdraví a dodává nám spoustu energie, kterou denně potřebujeme.

Pokud máte v plánu celkovou očistu organismu, určitě do svého jídelníčku cuketu zařaďte. Vaše tělo totiž zbaví toxinů, odvodní Vás, odkyselí a celkově příznivě působí na trávení. Navíc má také antibakteriální a uklidňující účinky, posiluje srdce a svaly, zvyšuje činnost mozku a pomůže Vám udržovat štíhlou linii.

A jakou vybrat cuketu? Nejlepší jsou ty mladé - menší a pevné, protože v sobě nemají tolik vody jako velké cukety. Slupku na cuketě určitě nechte, má totiž v sobě také spoustu důležitých vitamínů a minerálů. Cuketu máte? Výborně, je tak čas si z ní něco dobrého připravit.  

 

Rychlý cuketový perník

2 hrnky cukety nastrouhané najemno
2 hrnky polohrubé nebo špaldové mouky
1 hrnek cukru krupice
½ hrnku oleje
2 vejce
1 lžíce kypřícího prášku do perníku
1 lžíce kakaa
1 lžička skořice
1 lžička perníkového koření

 Cuketu nastrouháme nebo nasekáme najemno a smícháme ji se všemi surovinami. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, které vylijeme do vymazané a vysypané pečicí formy. V troubě pečeme cca 40 minut – dokud perník nebude hotový. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout, poté pomocí stěrky potřeme marmeládou nebo Vaší oblíbenou polevou.

Zapečená cuketa se sýrem a rajčaty

1 cuketa
2 rajčata
Strouhaný sýr
Olej
Česnek (stačí sušený)
Bazalka
Sůl, pepř

 Nejdříve cuketu i rajčata nakrájíme nebo nastrouháme na kolečka. Olejem vymažeme zapékací mísu, poté dovnitř naskládáme cuketu a rajčata a posolíme. Podle chuti přidáme pepř, česnek a nasekanou bazalku. Navrch nasypeme strouhaný sýr a znovu naskládáme cuketu. Na cuketu opět nasypeme sýr, koření a bazalku. Vložíme do trouby a zapékáme, dokud nebude zelenina měkká.

L
Přihlášení zákazníka
*
*
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
L
Nahoru r
r
o