Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací zde.

Rozumím

Celer Vás postaví na nohy

Po dlouhé zimě Vaše tělo nutně potřebuje doplnit některé důležité vitamíny. Můžete to vyřešit různými doplňky stravy, nejlepší ale je vsadit na přírodní vitamínové bomby. Jednou z nich je celer.

Celer obsahuje vitamíny B1, B2, B6, C a také sodík, fosfor, vápník, kyselinu listovou, draslík, železo nebo hořčík. Mimo to je výborným zdrojem různých aminokyselin. Oproti ostatním druhům zeleniny má celer jednu výhodu – je velmi odolný proti vysokým teplotám, proto vařením neztrácí vitamíny. Podle různých studií má tato zelenina také spoustu léčivých účinků. Při dlouhodobější konzumaci celeru dochází ke snížení krevního tlaku a cholesterolu, podporuje správnou činnost ledvin a v neposlední řadě napomáhá k celkové detoxikaci těla. Nastartujte své tělo s našimi recepty.

Celerová polévka
• 2 celery
• 2 – 3 brambory
• 1 polévková lžíce másla
• 1 větší cibule
• 1 l zeleninového vývaru• 100 ml smetany na vaření
• 100 g anglické slaniny
• 2 bobkové listy
• Sůl, pepř• Petrželka

Oloupaný celer a brambory nakrájíme na kostky. V hrnci na másle osmahneme do změknutí nadrobno nakrájenou cibuli.Přidáme brambory a celer, zalijeme vývarem a osolíme podle chuti. Poté do hrnce vhodíme ještě bobkové listy, špetku pepře a vaříme, dokud zelenina nezměkne (asi 15 minut). Následně bobkové listy vyjmeme a polévku multifunkčním robotem rozmixujeme dohladka. Pak přidáme smetanu, povaříme a dochutíme solí a pepřem. Hotovou polévku podáváme s opečenými plátky slaniny a nasekanou petrželkou.

Mrkvovo – celerová pomazánka • 2 menší mrkve
• Kousek celeru
• Bílý řecký jogurt nebo 50 g změklého másla
• 50 g eidamu• 1 vanička nízkotučného tvarohu• Česnek podle chuti


• Sůl a bylinkyCeler, mrkev a sýr najemno nastrouháme a spolu s česnekem, který prolisujeme pomocí lisu, směs zamícháme. Přidáme tvaroh a pár lžic řeckého jogurtu, případně změklé máslo. Dochutíme solí a bylinkami (vhodná je například jarní cibulka). Pomazánku podáváme s celozrnným pečivem.
  Zapečený celer s nivou a vlašskými ořechy • 1 větší celer• 300 ml zeleninového vývaru
• 100 g nivy
• Hrst vlašských ořechů
• 2 lžíce ořechového oleje
• Sůl a pepř
Oloupaný celer nakrájíme na tenké plátky. Ty rozprostřeme do keramického pekáče, kde je podle chuti osolíme, opepříme a pokapeme olejem. Do pekáče nalijeme zeleninový vývar a v předehřáté troubě zapékáme při teplotě 150 °C asi 40 minut.Mezitím si nahrubo nastrouháme nivu, ořechy nasekáme v mlýnku a oboje po 40 minutách nasypeme 
do pekáče. Poté ještě zapékáme dozlatova cca 15 minut.

L
Přihlášení zákazníka
*
*
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
L
Nahoru r
r
o