Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací zde.

Rozumím

Je čas na zdravou pochoutku – květák!  

Sezóna květáků právě vrcholí, můžeme se tak začít těšit na všechny ty dobroty, které se z něj dají uvařit. Ať už se rozhodnete pro zdravější variantu ve formě dušeného květáku, nebo raději dáte přednost třeba smažené variantě, rozhodně si pochutnáte.  

Krom toho, že je květák velmi chutný, obsahuje také spoustu vitamínů, které jsou zdraví prospěšné. Co konkrétně v karfiolu najdeme? Je to především vitamín B, C a draslík. Bohatý je ale také na vápník, železo, nebo třeba na fosfor, zinek a chrom. Naopak má v sobě málo sacharidů, proteinů i sodíku a tuku. Díky tomu podporuje činnost cév a srdce. Navíc má blahodárný vliv na náš trávicí systém – napomáhá trávení, zmírňuje průjem i zácpu a reguluje peristaltiku střev. A pokud se snažíte shodit nějaký ten kilogram navíc, je květák ideální potravinou. Je totiž velmi sytý. Skvělou složkou stravy je také pro lidi, kteří mají ledvinové kameny. A co dobrého si z květáku uvařit? Jistě všichni dobře znáte květákový mozeček, smažený květák nebo třeba pečený květák. Co ale takhle pořádně krémová květáková polévka? Máme pro Vás recept! Dobrou chuť :-)   

Květáková polévka 

0,5 kg květáku
Velká brambora
1 cibule
1 l silného zeleninového vývaru
100 ml smetany
Máslo
1 bobkový list
Nastrouhaný muškátový oříšek

  Nejdříve si vše potřebné připravíme – cibuli nasekáme, bramboru oškrábeme a nakrájíme na drobné kostičky a květák natrháme na růžičky, které ještě pokrájíme. Muškátový oříšek nastrouháme v mlýnku. V hrnci na rozehřátém másle osmahneme cibuli doměkka, pak přidáme bramboru a květák a podlijeme trochou horké vody. Do hrnce přihodíme také bobkový list, muškátový oříšek (nešetřete jím) a dochutíme solí a pepřem. Zakryjeme pokličkou a vaříme asi 5 minut. Pak přilijeme vývar, necháme projít varem a poté vaříme ještě dalších 20 minut, nebo dokud květák nezměkne. Následně vyndáme bobkový list a směs tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Vrátíme na sporák, přilijeme smetanu a necháme prohřát. Hotovou polévku můžeme na talíři dozdobit nasekaným muškátovým oříškem.   

L
Přihlášení zákazníka
*
*
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
L
Nahoru r
r
o