Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací zde.

Rozumím

Nejlepší zimní recepty z jablek

Leckdo by řekl, že jablka jsou záležitostí podzimu. Proč si je ale nedat i v zimě? V obchodech je toto ovoce stále lehce dostupné a někteří zahrádkáři dokonce pěstují zimní odrůdy. Proč bychom měli jablka konzumovat a jaké dobroty z nich připravíme?

V dnešní době, kdy se spousta lidí doslova předhání v tom, aby připravila co nejexotičtější pokrmy, se často opomíjejí suroviny, které jsou lehce dostupné. Platí to i o zelenině a ovoci. Například jablko je velmi chutným plodem a roste na většině českých zahrádek. Navíc je i zdravé. Má v sobě spoustu minerálů – železo, hořčík, vápník nebo třeba fosfor. Krom toho je zdrojem vitamínu B, C, E provitaminu A. Obsahuje také enzymy a pektin, které příznivě působí na naše zažívání, draslík, vlákninu a antioxidanty. A co je důležité, jablka mají jen velmi málo kalorií, takže se nemusíte bát, že po nich ztloustnete. A jaké lahůdky si můžete z jablek připravit? Mám pro Vás pár osvědčených receptů. Pojďme na ně!  

 

 

Pyré z jablek a zázvoru

  • 2 kg jablek
  • 6 cm zázvoru
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • Piškoty
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • Citron
  • Rozinky
  • Skořice

 Jablka zbavíme slupky a nakrájíme je na malé kousky. Zázvor nastrouháme a oboje přidáme spolu s rozinkami, skořicí a cukrem do hrnce. Směs necháme vařit na mírném ohni, dokud se jablka nerozvaří. Mezitím vymačkáme citron a šťávu po rozvaření přilijeme do směsi. V asi 2 dl vody rozmícháme pudink a přidáme ho do hrnce. Směs mícháme, dokud není dostatečně hustá. Hotové pyré nalijeme do mističek, do kterých jsme předtím vyskládali piškoty. 

 

 

Svařák z jablek

  • 1l jablečného džusu
  • 500 ml vody
  • 1,5 lžíce cukru
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžíce hřebíčku
  • 1 lžíce vanilkového cukru

Vodu s džusem a cukrem smícháme a necháme vařit na mírném ohni. Mezitím si připravíme hrnec, do kterého dáme menší množství vody, hřebíček, skořici a vanilkový cukr. Vše svaříme. Jakmile bude hotovo, scedíme a smícháme se směsí džusu, vody a cukru. Podáváme horké. 

 

 

Jablečný koláč se skořicí

  • 600 g jablek
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 lžíce cukru moučky
  • 6 lžic cukru krystal
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička skořice
  • 1 vejce
  • 50 ml vody
  • Špetka soli

 Změklé máslo a cukr moučku vyšleháme. Postupně přidáváme vejce, sůl a prosátou mouku. Hotové těsto necháme odpočinout asi hodinu v lednici. Mezitím si oloupeme jablka, která zbavíme jádřinců a nakrájíme je na tenké měsíčky. Nakrájené kousky dáme do hrnce, zasypeme škrobem, cukrem krystal a skořicí, zalijeme vodou a za stálého míchání asi 10 minut vaříme. Směs poté necháme vychladnout. Odpočaté těsto, podsypeme škrobem a vyválíme ho do kulatého tvaru. Následně ho vložíme do kulaté formy na koláč. Okraje odřezáme. Na těsto pak rovnoměrně rozetřeme jablečnou směs a dáme péct na 180°C asi na 45 minut.

 

 

Dobrou chuť

Vám přeje Alena z 3Pagen

L
Přihlášení zákazníka
*
*
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
L
Nahoru r
r
o