Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací zde.

Rozumím
u
_ +

Patison je z rodu tykví 

Tykvovité rostliny jsou u zahrádkářů velmi oblíbené. Většinou velmi dobře rostou a urodí se téměř každý rok. V kuchyni právě zaznamenávají obrovský comeback. A to jak patison, kterému se budeme věnovat dnes, tak i jeho sestřenice cuketa a sestra dýně.  

Patison je jednou z mnoha odrůd dýně a má zajímavý a neobvyklý tvar. Většinou je bílý, ale v poslední době můžeme vidět i jasně žlutou verzi. Patison patří mezi nejvíce používané druhy dýní u nás. Jeho chuť je jemná a vynikající a doporučuje se i do dětského jídelníčku. Tvoří jej z 90 % z voda. Obsah sacharidů v patisonu je minimální, a proto je vhodný i pro osoby držící různé diety. Dále obsahuje některé důležité látky, které mohou našemu tělu prospívat – jako je sodík, draslík, železo, měď, chlor a fosfor. 

Patison, stejně jako ostatní druhy dýní, napomáhá odstraňování škodlivin ze střev a podporuje trávení. Zároveň zvyšuje obranyschopnost organizmu a celkově jej zklidňuje a regeneruje. Také napomáhá snižování hladiny tuku v krvi a má pozitivní účinek na srdce a celý kardiovaskulární systém. Pomáhá také při problémech se slinivkou břišní. Působí i močopudně a celkově ulevuje při problémech s ledvinami. Může také pomoci od potíží způsobených revmatismem, aterosklerózou nebo dnou.  

Stejně jako u většiny druhů zeleniny platí i u patisonu, že je nejlepší konzumovat jej za syrova. To ale v našich končinách není zrovna zvykem. Receptům na úpravu patisonu máme spoustu, my vám nyní předkládáme několik nejznámějších a nejoblíbenějších.   

 

Oblíbené recepty z patisonu  

Asi nejoblíbenější a nejjednodušší úpravou patisonu je obalení v klasickém trojobalu a osmažení. Patisonové řízky jsou lahodné a s vařenými brambory a malým hříškem – tatarskou omáčkou – jsou skutečně bezkonkurenční. Pro zajímavou změnu můžete patison lehce potřít prolisovaným česnekem nebo v procesu obalování přidat parmezán.  

Dalším snadným receptem je příprava nastrouhaného patisonu na pánvi na zpěněné cibulce a česneku. Na závěr vmícháme vejce, sůl a pepř, třeba i nivu. Opět jednoduché, a přitom vynikající! Patison lze také přidat do leča nebo polévek. 

O něco pracnějším pokrmem je patison zapečený. Do pekáčku dáme vrstvu pokrájeného patisonu, na to vrstvu rajčat, nakrájenou cibuli, česnek a bazalku. Následuje vrstva paprik. Můžeme přidat nastrouhaný salám. Pečeme asi 25 minut, pak přidáme šlehačku a jen pomalu dopékáme. Na závěr posypeme sýrem.

Efektní na pohled je zapečená směs sýrů v patisonu. Patison vydlabeme, uvnitř posolíme a plníme směsí různých sýrů se smetanou. Pečeme asi 50 minut. Na závěr odklopíme víčko z patisonu a doplníme směs o jedno vajíčko. Vše ještě necháme v troubě dojít.

Výborný je také na kostičky nakrájený patison dušený na smetaně s rajčaty, petrželkou a bazalkou nebo s koprem. Podáváme s brambory nebo s rýží.

u
Přihlášení
Vítáme Vás ve světě kutillů, dekorací a drobných pomocníků! Zatím nemáte žádné objednávky. Udělejte radost sobě i nám a kupte si naší nabídky :-)
Registrovat
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
u
X
X
X
Nahoru r
r
o