Tohle cukroví si zamilujete
Vánoce se blíží a spolu s nimi také čas pečení vánočního cukroví. Které je nejoblíbenější? Víme to!
Advent je pro většinu z nás neodmyslitelně spojený nejen s velkým úklidem a přípravou vánoční výzdoby, ale také s pečením cukroví. Ať už pečete pro partnera, děti nebo pro kohokoliv jiného, určitě víte, které druhy cukroví se v českých domácnostech objevují nejčastěji. Jsou to vanilkové rohlíčky, linecká kolečka a slepované polomáčené sušenky. Jak tyto sladkosti napéct snadno a rychle? Máme pro Vás jednoduché recepty.
Linecká kolečka
Na těsto budeme potřebovat:
- 280 g hladké mouky
- 210 g másla
- 90 g cukru moučka
- 2 žloutky
Na slepení:
- marmeláda
Postup:
V míse pořádně promícháme všechny ingredience, mouku a cukr prosejeme. Hotové těsto necháme asi 2 hodiny uležet v lednici. Ztuhlé těsto pak na vále rozválíme tak, aby bylo asi 2 cm silné, a vykrajovátkem nejdříve vykrojíme samotná kolečka. Do poloviny z nich pak druhou stranou vykrajovátka vykrojíme vybraný motiv. Hotová kolečka naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 10 minut při 170 °C. Vychladlé cukroví pak slepíme marmeládou a obalíme v moučkovém cukru.
Vanilkové rohlíčky
Na těsto budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru moučka
- 3 žloutky
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 1 vanilkový cukr
Na obalení:
- moučkový cukr smíchaný s vanilkovým
Postup:
V míse smícháme prosetý moučkový cukr s vanilkovým a se změklým máslem. Přidáme žloutky a do vymíchané směsi nakonec přidáme prosetou mouku a mleté ořechy. Vypracujeme hladké těsto a zabalené ve folii necháme asi 2 hodiny tuhnout v lednici. Pak těsto položíme na speciální plech a stěrkou ho rozetřeme po celé jeho ploše. Díky tomu se ve formičkách vytvaruje do rohlíčků. Pak už jen stačí plech vložit do předehřáté trouby a péct asi 10 minut při 180 °C. Hotové rohlíčky snadno vyklopíme a teplé je obalíme ve směsi cukru.
Polomáčené sušenky
Na těsto budeme potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 250 g Omegy
- 130 g Hery
- ½ prášku do pečiva
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 4 vanilkové pudinky
Na slepení:
- marmeláda
- čokoládová poleva
Postup:
Všechny ingredience smícháme a vytvoříme těsto, které postupně vkládáme do stříkačky. Vytvoříme malé sušenky, které na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme dozlatova. Vychladlé sušenky nejdříve slepíme marmeládou, pak polovinu každé z nich namočíme v čokoládové polevě a necháme zaschnout.
Hotové cukroví nemusíte uchovávat v nevzhledných kartonových krabicích. Vyzkoušejte praktické dózy s veselým zimním motivem. Až přijde ten správný čas, můžete sladkosti servírovat v krásných miskách s motivem vloček.