Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací zde.

Rozumím

Výborné dýňové špagety a noky 

Oblíbenost dýní Hokkaidó stále stoupá. Kromě její krásné barvy a lahodné chuti je to také proto, že ji nemusíte loupat. Z dýně se dá vytvořit tolik úžasných a chutných jídel, slaných i sladkých.  Už jsme si vařili báječnou dýňovou polévku, dnes vyzkoušíme dýňové noky a špagety s pečenou dýní.  

 

Dýňové gnocchi (čti ňoky)

Na 4 – 6 porcí budete potřebovat:

  • 1 větší dýni Hokkaidó cca 1 kg
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • 500 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 300 g slaniny vcelku
  • 100 g listového špenátu
  • řeřichu, olivový olej, parmezán

Dýni omyjte, rozpulte a vydlabejte střed se semínky. Nakrájejte na cca dvoucentimetrové klínky, rozložte na plech pokrytý pečicím papírem, lehce osolte a pečte asi 40 minut při 200 stupních doměkka. Nechte vychladnout. Vychladlou dýni rozmačkejte vidličkou a vymačkejte z ní co nejvíce tekutiny. Pak ji spolu s oloupanými bramborami propasírujte. Hmotu dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem a smíchejte s moukou a vejci. Vypracujte měkké těsto (může být lehce lepkavé). Na pomoučněném vále vypracujte válečky o průměru cca 2 cm a nakrájejte na cca dvoucentimetrové kousky. Noky vložte do vroucí vody a vařte přibližně 3 minuty, uvařené noky samy vyplavou. Slaninu nakrájejte na kostičky a opékejte na pánvi, dokud nepustí tuk. Pak přidejte noky a společně prohřejte. Servírujte zdobené listy špenátu, řeřichou a posypané parmezánem. Dle chuti zakápněte olivovým olejem.  

 

Špagety s pečenou dýní

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 1 menší dýni Hokkaidó cca ½ kg
  • sůl, pepř, cukr
  • 400-500 g špaget
  • šťávu z 1 citrónu
  • hrst vlašských ořechů
  • 1-2 stroužky česneku
  • petrželku, olivový olej, parmezán (60 g)

 Dýni omyjte, rozpulte a vydlabejte střed se semínky. Nakrájejte na kostičky, rozložte na plech pokrytý pečicím papírem, lehce osolte, zakápněte olivovým oleje, promíchejte a pečte asi 30 minut při 180 stupních do změknutí. Mezitím si uvařte špagety a vyrobte v mixéru domácí pesto z olivového oleje, citronové šťávy, lžičky cukru, hrsti vlašských ořechů, česneku, petrželky a parmezánu. Uvařené špagety slijte (trochu vody z vaření uchovejte) zlehka promíchejte s pečenou dýní a pestem a podle chuti osolte a opepřete. Pokud se vám zdají špagety takto sušší, můžete použít trochu vody, ve které se vařily a kterou jste si uchovali, a omáčku lehce naředit. Italové to tak dělají 😊 

L
Přihlášení zákazníka
*
*
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
L
Nahoru r
r
o