Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací zde.

Rozumím

Zdravé pochoutky z kysaného zelí

Období končícího podzimu a začínající zimy je výbornou příležitostí ke konzumaci kysaného zelí. Tuto vitamínovou bombu si chystali do dřevěných sudů již naši předkové, a právě na počátku zimy je ideální část začít z ní vařit. Kysané zelí můžete jíst syrové nebo zpracovávat do různých salátů. Ale my vám dnes nabídneme dva úžasné recepty: na skvělou polévku - zelňačku a báječné placky – zelňáky.

Na přípravu výborné ZELNÉ POLÉVKY budete potřebovat:

  • 500 g kysaného zelí
  • 250 g brambor
  • 250 ml kysané smetany
  • 20 g hladké mouky
  • 1-2 paprikové klobásy
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • sůl, drcený kmín, česnek 

Zelí nakrájejte na malé kousky a společně s nálevem a bramborami nakrájenými na kostičky dejte vařit. Přidejte sůl a kmín. Jakmile je zelí s bramborami poloměkké, přilijte kysanou smetanu, ve které jste předtím rozmíchali hladkou mouku. Nakonec přidejte sladkou papriku a na kolečka nakrájenou klobásu, a ještě chvilku povařte. Můžete dochutit prolisovaným česnekem.

Náš tip: pro ještě lahodnější chuť této polévky můžete přidat také malý oříšek másla a jeden žloutek.  
 

Na skvělé ZELNÉ PLACKY si připravte následující suroviny:

  • 500 g kysaného zelí
  • 2 vejce
  • dle potřeby hladká mouka
  • dle potřeby olej na smažení
  • sůl, pepř, drcený kmín

Nakrájejte zelí na menší kousky a smíchejte i s nálevem s vejci a hladkou moukou. Konzistence těsta by měla být o něco tužší než například na bramboráky. Těsto osolte, opepřete a okmínujte. Ze vzniklé směsi tvarujte placičky a smažte na pánvi po obou stranách.  

Náš tip: Pokud jste milovníci masa, můžete do těsta pokrájet například uzené nebo klobásu. Zelňáky však výborně chutnají také jako příloha jak k pečeným masům, tak i k drůbeži.   

 

A na závěr ještě přidáme recept na jednoduchý ZELNÝ SALÁT, který je doslova zabijákem různých podzimních bacilů. Do pokrájeného kysaného zelí (i s nálevem) vmíchejte nahrubo nastrouhanou mrkev a nadrobno nasekanou cibuli. Ochuťte dle libosti solí, pepřem, drceným kmínem nebo prolisovaným česnekem. Absolutní vitamínová i chuťová bomba. Tento salát můžete konzumovat samotný nebo s pečivem, ale opravdu dokonalý bude jako příloha k zapečeným těstovinám či bramborám.

L
Přihlášení zákazníka
*
*
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
L
Nahoru r
r
o