Na 1 kg paliček budeme potřebovat
- 5 lžic Yuzu
- 2 lžíce sójové omáčky
- chilli podle chuti
Postup:
Nejprve si připravíme marinádu. Smícháme 5 lžic Yuzu a 2 lžíce sójové omáčky. Paličky vložíme do marinády a necháme alespoň 2 hodiny odpočívat v ledničce. Paličky přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 180 °C 40 - 60 min. Zhruba po 10 minutách paličky otáčíme, aby se nepřipálily.
Grilovaná zelenina s Yuzu
Budeme potřebovat:
- 2 mrkve
- 1 papriku
- 1 malou cuketu
- 2 stroužky česneku
- 1 cibuli
Zálivka:
- 1 lžíce Yuzu zázvor
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Na ozdobu:
- klíčky ředkvičky nebo luštěnin
- 50 g slaného kozího sýra
Postup:
Nejprve si připravíme zálivku. Smícháme olej s Yuzu zázvorem a nezapomeneme přidat sůl a pepř. Očistíme zeleninu a nakrájíme ji na větší kousky. Česnek nakrájíme na plátky. Zeleninu s česnekem dáme na plech vyložený pečícím papírem a zalijeme zálivkou. Pečeme asi 15 min. na 200 °C. Zeleninu naservírujeme na talíř a posypeme kozím sýrem a klíčky.
Mrkvová polévka s Yuzu
Budeme potřebovat:
- 2 střední mrkve (cca 160 - 180 g)
- 1 kyselejší jablko - ideálně Granny Smith
- ghí
- 1 stroužek česneku
- 1 - 2 lžíce Yuzu zázvor
- 100 ml smetany (min. 30%)
- 600 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Zálivka:
- 1 lžíce Yuzu zázvor
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Na ozdobu:
- opečené plátky mrkve
- zeleninové chipsy
- semínka nebo oříšky
Postup:
Mrkev a jablko si oloupeme, nakrájíme na kousky a orestujeme na ghí dozlatova. Na konci pak na minutku přidáme orestovat česnek. Směs zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme. Až bude mrkev měkká, rozmixujeme polévku na jemný krém. Přidáme smetanu a Yuzu zázvor a necháme chvíli prohřát. Polévku servírujeme ozdobenou semínky, zeleninovými chipsy a opečenými plátky mrkve. Máte raději polévku pikantnější? Přidejte nasekanou chilli papričku.
TIP: Místo smetany můžeme použít kokosové mléko nebo kokosovou smetanu. Polévka pak dostane jiný rozměr chuti.
Asijské nudle s Yuzu
Budeme potřebovat:
- 500 g asijských nudlí
- 1 cibule
- 3 mrkve
- 1/3 květáku
- hrst hráškových lusků
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce Yuzu zázvoru
- 1 lžíce rýžového octu
- 3 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce arašídového másla
- sezamový olej
- 2 špetky soli
Zálivka:
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce Yuzu zázvoru
- sezamový olej
- šťáva ze 4 limetek
Na ozdobu:
- nesolené arašídy
- jarní cibulka
- koriandr
Postup:
Česnek nakrájíme na plátky, cibuli na kostičky a mrkev na nudličky. Vše zprudka orestujeme na sezamovém oleji. Přidáme květák rozdělený na růžičky a hráškové lusky nakrájené na kousky a 2 lžíce Yuzu zázvoru. Počkáme, až Yuzu zázvor zkaramelizuje. Nakonec přidáme sůl, rýžový ocet, sójovou omáčku a arašídové máslo. Na zálivku si opět nakrájíme česnek na plátky a orestujeme ho na sezamovém oleji. K česneku přidáme Yuzu zázvor, který opět necháme lehce zkaramelizovat. Celou směs pak zalijeme limetkovou šťávou a odstavíme ze sporáku. Asijské nudle uvaříme dle návodu a smícháme s připravenou směsí zeleniny. Servírujeme polité zálivkou a posypané arašídy, nasekanými lístky koriandru a jarní cibulkou.